
Probeer het thuis!
Zolang wij er nog niet zijn om je te helpen, helpen we je hiermee graag vooruit.
Het hoeft niet moeilijk te zijn. Simpel is vaak juist the way to go. Neem een goede pasta of een verse focaccia.. hoeveel ingrediënten heb je nu eigenlijk nodig? Iedereen kan het. Probeer het, heb plezier en wees creatief. Wat je dan ook maakt, aandacht voor het product en het proces maakt het verschil.
Focaccia
-
Voor het focaccia deeg:
300 g bloem tipo 00
250 ml lauw water
6 g fijn zout
1 el honing
1/2 zakje gist (gedroogd)
Voor de topping:
taggische olijven
rozemarijn
grof zeezout
-
Bereiding:
1. Maak het focaccia deeg:
Weeg de bloem af, voeg het zout toe en doe in een mengkom.
In een maatbeker, meet 450 ml lauw – warm water en voeg hier de honing aan toe. Roer even door.
voeg een half pakketje gist toe aan het watermengsel en laat staan totdat het gaat ‘leven’ (schuimen).
Voeg beetje bij beetje het water toe aan de kom bloem en roer goed door totdat al het water goed is opgenomen
Voeg wat olijfolie toe en vouw het deeg een paar keer om.
Bedek met folie of een vochtige theedoek.
Na 30 minuten vouw het deeg weer een paar keer om. Dit zijn de zogenaamde “Strech and Folds”
Herhaal dit proces 3 a 4 keer en leg dan in de ijskast voor een avondje “Bulk fermenteren”
2. Afbakken van de Focaccia:
De volgende dag haal je het deeg uit de ijskast en ga je voorbereiden om het afbakken
Giet wat olijfolie in je bakblik en zorg dat de randen goed ingesmeerd zijn.
Leg het focaccia deeg in het bakblik en laat op kamer temperatuur komen (dit kan afhankelijk van de temperatuur in huis, 30 minuten tot een uurtje duren)
Laat de oven voorverwarmen op 200*C (liefst ook met bodemhitte voor een krokante bodem)
Zodra de focaccia weer wat is gerezen in het bakblik, kunnen we door met het afmaken.
Besprenkel de focaccia met olijfolie, grof zeezout, de olijven en rozemarijn. Met je vingers (met olie ingesmeerd) deuk je het deeg in over de gehele oppervlakte. Nu zie je luchtbelletjes ontstaan als je deeg goed is gerezen.
Doe de focaccia ongeveer 20 minuutjes in de oven totdat deze goudbruin is.
Haal de focaccia uit de oven en laat 5-10 minuten rusten op een rek zodat de bodem ook kan luchten.
Enjoy!
Ricotta Tomaat Toast
-
Ricotta
Cherry tomaatjes
Basilicum
Olijfolie
-
Bereiding:
Toast je brood met wat olijfolie in een pan
Schep de ricotta in een kom en roer er zout, peper doorheen
Rooster je cherrytomaatjes met wat olijfolie en zout
Beleg je toast met ricotta, dan de tomaatjes, en maak af met een blaadje basilicum.
Enjoy!
De beste boter
-
Ingrediënten:
1 Pakje roomboter
3 Grote rode uien
Snufje zout
Ansjovis
1 Teentje knoflook
Worchestershire saus
Maldon zeezout (of ander grof zeezout)
Benodigdheden
Magimix
Keukenmachine (optioneel)
-
Bereiding:
1. Ui karameliseren:
Snij de rode ui in halve ringen
Verhit een klein beetje roomboter en olijfolie in de pan (60% hitte) en voeg de rode ui toe met een snufje zout
Karameliseer tot de kleur donker paars begint te worden. Dan pas voeg je de Worchestershire saus toe. (Dit helpt bij de laatste stap van de karamelisatie)
Voeg 1 of 2 ansjovis fillets toe samen met een teentje knoflook (fijngehakt) en bak even mee totdat ze opgaan in het uienmengsel
2. Boter opkloppen (optioneel):
Doe de boter (kamertemperatuur) in de keukenmachine met de garde mixer en zet aan voor 15 minuten op de een na hoogste stand totdat de kleur van geel naar wit gaat en de boter een luchtige substantie heeft gekregen
3. Meng de ingrediënten (magimix of met de hand):
Schep de gekarameliseerde ui door de opgeklopte boter heen
Mix de boter (niet opgeklopt) op kamertemperatuur met de rode ui in de magimix
Enjoy!
Ravioli
-
Ingrediënten:
Voor het pastadeeg:
300 g bloem (tipo 00 of gewone bloem)
3 grote eieren
Snufje zout
Voor de vulling:
250 g ricotta
100 g verse spinazie
50 g Parmezaanse kaas (geraspt)
Snufje nootmuskaat
Zout en peper naar smaak
Voor de saus:
50 g boter
5-6 verse salieblaadjes
Extra Parmezaanse kaas voor garnering
-
Bereiding:
1. Maak het pastadeeg:
Zeef de bloem op een schoon werkblad en maak een kuiltje in het midden.
Klop de eieren los met een snufje zout en giet ze in het kuiltje.
Meng de bloem geleidelijk met de eieren en kneed tot een glad, elastisch deeg (ongeveer 10 minuten).
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
2. Bereid de vulling:
Blancheer de spinazie kort in kokend water, laat goed uitlekken en hak fijn.
Meng in een kom de spinazie, ricotta, Parmezaanse kaas, nootmuskaat, zout en peper.
3. Maak de ravioli:
Rol het pastadeeg dun uit (met een pastamachine of deegroller) tot lange, brede stroken.
Leg kleine hoopjes vulling (ongeveer 1 theelepel) met tussenpozen van 5 cm op een strook deeg.
Bevochtig de randen met een beetje water en leg een tweede strook deeg eroverheen.
Druk voorzichtig rondom de vulling om luchtbellen te verwijderen en snijd de ravioli uit met een raviolisteker of een mes.
4. Kook de ravioli:
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
Kook de ravioli in porties in 3-4 minuten gaar.
5. Maak de saus:
Smelt de boter in een pan op laag vuur en voeg de salieblaadjes toe.
Laat de salie zachtjes bakken tot de boter lichtbruin wordt.
6. Serveer:
Schep de gekookte ravioli voorzichtig in de pan met de salieboter en schep om.
Serveer direct met extra Parmezaanse kaas.
French Onion Soup
-
Voor 4 personen
Franse ui 5-7 stuks
Franse knoflook 3 teentjes
Bouillon voor 2L
Balsamico azijn 50 ml
Gruyere 200g
Ambachtelijk brood
Roomboter 50g
-
Bereiding:
Snij de uien in plakjes
Doe roomboter in de pan
Voeg de gesneden uien toe aan de pan met een snufje zout
Bak de uien op middelhoog vuur totdat ze kleur beginnen te krijgen (+/- 45 minuten)
Als de uien lekker gekleurd zijn en wat zachter zijn geworden voeg je de balsamico azijn toe. Dit zal helpen met het karamelizeren.
Blijf net zo lang doorgaan met karamelizeren totdat je uien de gewenste kleur hebben (of totdat de ui langzaam begint aan te bakken onderaan je pan)
Voeg de bouillon toe en laat heel even doorkoken (5 minuutjes)
Schenk de soep in oven bestendige kommen en dek toe met een snee brood, rijkelijk belegd met de geraspte gruyere kaas.
Zet de oven op gril stand en gril tot de kaas mooi smelt en goudbruin is geworden
Geniet!